Johannita Szeretetotthon

Mottónk: "Mert éheztem és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok..." (Máté 25:35.)

Szeretettel köszöntjük!

Intézményünk Kistarcsán található, kertes, családi házas környezetben.

Kistarcsa dinamikusan fejlődő település, mely 2005-ben városi rangot kapott. A település a budapesti agglomeráció első körgyűrűjéhez tartozik, közvetlenül határos délnyugatról a Főváros XVI. kerületével. (Kistarcsán működik Pest megye legnagyobb kórháza, mely Flór Ferencről kapta a nevét.)

Személyautóval a 3. sz. főúton, és tömegközlekedési eszközzel (HÉV, Volán busz) egyaránt jól megközelíthető. A HÉV megálló és a Szeretetotthon közti távolság gyalogosan 5 perc alatt megtehető. A város területén helyi buszjárat is közlekedik.

A Szeretetotthon 1931-től más-más körülmények között, de folyamatosan teljesíti szolgálatát, biztosítja az idős testvérek ellátását.

Az ország egész területéről fogadunk jelentkező hölgyeket: elsősorban özvegy papnék, diakonisszák, lelkész hozzátartozók és magukra maradt idősek gondozását, ápolását végezzük. Szabad férőhely esetén azonban segíteni tudunk a környéken élő ellátásra jogosultakon is.

Jelenleg 32 fő gondozására van lehetőségünk.

A lakók egy-, illetve két ágyas szobákban élnek. Beköltözéskor a szoba nagyságától függően hozhatják személyes bútoraikat, használati tárgyaikat.

Az Otthon földszintjén található az imaterem, mely a lakók mellett a város evangélikusai számára is nyitott.

A Szeretetotthon mosodával , ebédlővel rendelkezik, mely utóbbi lehetőséget ad arra, hogy a lakók életkori sajátosságuknak megfelelő étkezésben részesülhessenek.

A szintek közötti közlekedést az épületen belül lift biztosítja.

Az otthonnak szép parkosított, öntözőberendezéssel, padokkal, filagóriával ellátott udvara van, mely a lakók pihenését, felüdülését szolgálja.

Szolgáltatásaink:

• Napi 3x-i étkezés

• Takarítás-mosás

• 24 órás ápolás-gondozás (szakképzett munkatársakkal)

• orvosi ellátás

• reggeli áhítat, vasárnap és ünnepnapokon istentisztelet

• szabadidő hasznos eltöltése (kézműves és kulturális programok)


  • Idősek otthona

  • Szociális konyha


Kapcsolat

Cím: 2143 Kistarcsa, Szent László u. 2.

Telefon: +36 28 470-090

Email: papnek@lutheran.hu

Amennyiben szolgáltatásunkat igénybe kívánja venni, kérjük írjon az otthonvezeto@sarepta.hu címre. Válaszlevelünkben küldjük a "Kérelem" és ahhoz szükséges nyomtatványokat, valamint minden szükséges információt.

Leggyakrabban feltett kérdések:

Hogyan lehet bekerülni?

  • Minden esetben személyes találkozásra van szükség, hogy bemutathassuk Otthonunkat, szolgálatunkat és részletesen beszéljünk a lehetőségekről. Ekkor kerül átadásra a jelentkezési lap, melynek kitöltése és beadása után elvégezzük az előgondozást és a gondozási szükséglet vizsgálatát.
  • A hivatalos dokumentumok beszerzése után a beköltözés a szabad férőhely függvényében történik.

Mennyit kell várni?

  • A várakozási időszakot több külső körülmény határozza meg. Lehet pár hét, de akár egy év is. A jelentkezők közül nem mindig a sorrendiség dönti el a beköltözés idejét, sokkal inkább a rászorultság.

Kell-e fizetni?

  • Havonta személyi térítési díjat kell fizetni, melynek összege évente 2 alkalommal változhat.

Célunk, hogy a Szeretetotthonba beköltözők ne csak lakhatást, és teljes ellátást kapjanak, hanem valóban otthonra találjanak életük utolsó szakaszában. Különös hangsúlyt kap az emberi méltóság megőrzése.


Az Otthon rövid története

A magyarországi evangélikus papnék 1926-ban tartották első konferenciájukat, ahol számba vették feladataikat, szolgálatuk lehetőségeit. Ennek alapján 1928-ban szövetségbe tömörültek. Az Evangélikus Papnék Országos Szövetségének (EPOSZ) alapszabálya két kiemelt fontosságú határozatot tartalmazott:

• özvegy papnék segítése, gondjaik hordozása

• papnék képzése

Az özvegy papnék részére létesítendő otthon eszmei elindítója, megvalósítója Blatniczka Pálné országos főtitkár volt.

1929 áprilisában megvásárolták a Zsófialigeti, Szent László úti épületet dr. Raffay Sándor bányakerületi püspök segítségével.

Az épület célszerű átalakítása és berendezése sok időt vett igénybe. A megnyitás ünnepélyes alkalma 1931 őszén volt. Nem véletlenül került az épület homlokzatára: "ERŐS VÁR A MI ISTENÜNK!", mert Istennek különös csodája, hogy abban a nehéz gazdasági helyzetben az Evangélikus Özvegy Papnék Otthona megvalósulhatott.

A II. világháború idején az Otthon, mint szeretetintézmény a budapesti Svéd Királyi Követség oltalma alá került. Épületkárok keletkeztek, de élelmezési gondok nem voltak. Személyi veszteség nélkül élték át a nehéz időket.

1950. március 6-án az EPOSZ - kényszerintézkedésre - feloszlott, ezzel a háttér megszűnt.

Az Otthon a Magyarországi Evangélikus Egyház tulajdona lett.

1964-ben az épület halaszthatatlan renoválása a LVSZ jelentős segítségével valósult meg.

1991. május 20-án új épületszárny átadására került sor, ugyancsak jelentős külföldi segítséggel.